ARX-Logo-Bianco
ARX-Logo-Bianco

menu

close

Passerella Peccioli

close

Location
Peccioli – Pi, Italy
Client
Belvedere spa
Date
2018 – 2020
Dimensions
138 m di long, 24 m from the ground
Budget
€ 1.850.000,00
Commission
Concept, developed and technical design
Team:
Architectural design
Arx srl
Structural design
Ing. Alessandro Balducci – SEITEC
Structural design
Ing. Fabrizio Calva
Credits
Francesco Mazzei, Andrea Testi

Bringing “life” back into a place means making it accessible. It is from this concept that the project for the walkway in the historic centre of Peccioli develops. A pedestrian path that can be used by all the inhabitants and by those who want to know the beauties of an historicized centre like Peccioli’s. A walkway that allows you to increase the endowment of public places. They will no longer be created as a function of the beauty of history, but absorbed by the strength of the contemporary able to relate with it – not by contrast – but in accordance with the rules and environmental compositions already established over time.

The idea of “path” is not only linked to a traditional urban structure but must be extended to pedestrian and support infrastructures – such as the parking lot – capable of enhancing and emphasising the existing system. The placement of the overhead walkway into a strategic and connecting area between the lower part of the city and the existing car park on the terrace – which is already a stop for the existing lift – characterises it as a structural element of great importance and – in addition to performing its infrastructural function of access – it becomes a unique panoramic viewpoint due to its height and the orientation of the view towards the panorama surrounding the city.