ARX-Logo-Bianco
ARX-Logo-Bianco

menu

close

Porta a Peccioli

New car park and access to the historic centre

close

Location
Peccioli - Pi, Italy
Client
Municipality of Peccioli
Date
2011
Dimensions
8.000 mq
Budget
€ 5.540.000,00
Commission
Technical-economic feasibility study, preliminary and final design, construction supervision
Team:
Architectural design
Arx srl
Structural design
Ing. Franco Biagiotti
Systems design
Arx srl
Fire prevention design
Studio tecnico Pescatori – Ing. Pescatori
Geological - Geotechnical design
Dott. Geol. Andrea Petresi

From the conference "CéNTRO - the accent on the historic centre" it emerged that one of the operative "recipes" for enhancing small historic centres is to carry out works aimed at greater pedestrianisation and accessibility to the historic centre, as the municipality of Peccioli has already done. In fact, there is a fracture between the historic centre and the city extensions, which are only connected by car. This has led to the centre being deprived of those daily activities because they are difficult to access, making the municipality turn its attention to them. Bringing "life" back to a place means making it "accessible" to everyone. Technology has made it possible to overcome this social obstacle thanks to an overhead pedestrian system which, from the car park next to Via dei Cappuccini, offers a pleasant architectural walk with a broad view on the landscape and guarantees full accessibility to the historic centre. The walkway - supported by two reinforced concrete piers - provides access to Piazza del Carmine and closely links the car park downhill with the historic centre.