ARX-Logo-Bianco
ARX-Logo-Bianco

menu

close

COOP(one)

Shopping centre - Unicoop Tirreno

close

Location
Avenza - Ms, Italy
Client
Unicoop Tirreno Scarl
Date
2016
Dimensions
3.900 mq, 11.200 mq (underground and covered parking spaces)
Budget
€ 6.500.000,00
Commission
Preliminary design
Team:
Architectural design
Arx srl
Structural design
Tecnopolis Soc.Coop
Mobility design
Tages Soc.Coop

The UniCoop Avenza Shopping Centre project implements an urban redevelopment for the town. The study aims at moving the car parks, thus increasing the sales area in the two underground levels. The new project involves a gross usable surface of 4,300 square metres on a single level and a basement area of 11,000 square metres. The volume will be treated with two different materials: where the current shop is located, we will find a massive architecture covered in marble, while where the car park is located today, we will find a light volume covered in red macro-perforated. The car park will be accessed from the main road, maintaining the same conformation and road layout of the area. The macro-perforated volume will contain all the warehouse functions and an opening will allow access for lorries, without compromising the road system. Above the warehouse there is a multi-purpose room that will allow integration of the structure, increasing the control of the area even during the hours and/or days when the shop is closed.